Национален телефон: 0700 111 60 | E-mail: detector.na.lajata@gmail.com
Според психолозите лъжата се поражда от възпитанието още в най-ранно детство. До пет години детето не притежава вътрешна цензура и вижда света такъв какъвто е, не дава оценка на случващото се около него и наивно говори това, което вижда. От пет годишна възраст тази цензура се появава, то започва да оценява света и да подражава на възрастните около него. Ако детето израстне в дом, в който постоянно се лъже не можем да очакваме от него да стане човек, който ще казва истината.


Трябва обаче да се отбележи, че дори учените спорят дали винаги трябва да се казва истината, както и затова колко вида лъжа има. Най-разпространено за сега е, че има три форми на лъжата:


Лъжа – предумишлено изопачаване на истината, при което човек осъзнато изкривява истината, за да въведе в заблуда, за да манипулира събеседника си с цел лична изгода. Измама – това е полуистина, при която човек не разкрива истината докрай или казаното може да се тълува двусмислено . Неистина тя възниква когато говорещият също е бил въведен в заблуждение, т.е. той дори не знае, че лъже.

Факт е, че склонността да лъжем се поражда от възпитанието, но както беше отбелязано децата до пет годишна възраст не лъжат, защото не са си изградили вътрешна цензура, но щом тази вътрешна цензура бъде изградена човек неизбежно започва да лъже. Причините да лъжем са много от най-дребните и безобидни лъжи, до лъжи водещи до трагедии.


Човек лъже по две причини, за прикрие себе си или, за да не нарани другия. Но каквито и да бъдат отговорите на въпроса „защо хората лъжат”, то трябва да кажем, че истината за лъжата е че тя винаги се използва с користни цели. Обикновено хората лъжат, за да избегнат неприятности с оклоните и често наричат това загриженост или „благородна лъжа”.

Хората лъжат понякога и, за да изглеждат по-интересни в очите на околните, за да повдигнат самочувстието си, за да бъдат забелязани от другия пол и т.н. Това са малки и безобидни лъжи, но съществуват и лъжи, които съвсем не са безобидни. Каквито обаче да бъдат лъжите дребни, големи „благородни”, или коварни, то отговарът на въпроса „ защо хората лъжат „ е винаги един – имат полза .


цени на детектор на лъжатаЦени за изследване с детектор на лъжата

Вижте нашите цени за изследване с детектор на лъжата. Отстъпки за фирми и изследвания на групи.

Виж цените »

Полезна информация

Вижте полезна информация за детектора на лъжата и полиграфските изследвания

Предлагаме голям набор от услуги с детектора на лъжата като фирмени изследвания, изследване за лоялност между партньори, изследване за измами, злоупотреби, кражби, корупция и др.

Виж повече »